Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie woensdag bekend gemaakt.

Albright, die de eerste vrouw in de geschiedenis van de VS was die als minister van Buitenlandse Zaken diende, overleed woensdag aan kanker.

“Ze was omringd door familie en vrienden. We hebben een liefhebbende moeder, grootmoeder, zus, tante en vriendin verloren”, schrijft de familie in de verklaring.

Albright werd in 1937 geboren in Tsjecho-Slowakije, maar haar familie ontvluchtte het land tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna ze als bannelingen in Londen terecht kwamen. Albright emigreerde in 1950 naar de Verenigde Staten en werd daar in 1957 staatsburger.

Albright sprak vloeiend Engels, Frans en Tsjechisch, en redelijk Russisch, Duits en Pools. Ze kwam uit een Joodse familie, waarvan haar grootouders aan vaderszijde tijdens de Tweede wereldoorlog omkwamen. Albright zelf wist niet dat ze Joods was en ontdekte dit pas tijdens haar ministerschap, omdat verschillende journalisten daar onderzoek naar hadden gedaan.

Albright werd onder president Bill Clinton in 1993 benoemd tot ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Die functie bekleedde ze tot begin 1997, toen ze werd aangesteld als de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken.

Albright ontving de Presidential Medal of Freedom

Als minister riep ze op tot het gebruik van geweld toen het conflict in Kosovo afstevende op etnische zuivering. Die opstelling kwam overeen met de harde lijn die ze had ingezet tijdens de Bosnische oorlog, toen ze Clintons ambassadeur bij de VN was.

Later noemde ze de Rwandese genocide van 1994 en het niet bereiken van een vredesakkoord in het Midden-Oosten als de zaken waar ze het meeste spijt van had.

"Madeleines moed en taaiheid hebben geholpen vrede op de Balkan te brengen en de weg vrijgemaakt voor vooruitgang in enkele van de meest onstabiele uithoeken van de wereld", zei president Barack Obama toen hij in 2012 Albright de Presidential Medal of Freedom toekende, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land.

LEES OOK: Rusland kan de ‘economische wurggreep’ van het Westen als een oorlogsverklaring opvatten, zegt een sanctiedeskundige